torstai 25. lokakuuta 2007



"Väestön lihomisesta ei voi syyttää vain yhdellä sormella
Jo pitkään on väännetty kättä siitä, onko lihavuus ihmisen oma ongelma vaiko elintarviketeollisuuden ja muun yhteiskunnan vastuulla. Ison-Britannian hallituksen rahoittaman tutkimuksen tuore raportti painottaa yhteiskunnan, erityisesti teollisuuden, vastuuta. Lähes 250 asiantuntijan laatiman Tackling Obesities: Future Choices -raportin mukaan nykyajan yhteiskunta kärsii passiivisesta lihavuudesta. Vaikka yksilön vastuuta ei voi ohittaa, muutokset työtavoissa, kulkuvälineissä, ruuantuotannossa ja ruuan myynnissä ovat johtaneet siihen, että painonnousu on useimmille ihmisille väistämätöntä.

Iso-Britanniassa teollisuutta edustava elintarvikealan järjestö FDF (Food and Drink Federation) on samaan aikaan muistuttanut, että FDF:n jäsenille tehdyn kyselyn mukaan teollisuus on jo kauan tehnyt töitä lihavuusongelman selättämiseksi.

Rasvan, sokerin ja suolan määrää on vähennetty resepteissä huomattavasti vuoteen 2004 verrattuna. Markkinoille on myös lanseerattu entistä enemmän tuotteita, joissa näitä ainesosia on vähennetty.

Suurin osa ETL:n jäsenyrityksistä terveellistänyt tuotteitaan

Myös Elintarviketeollisuusliiton johtaja SEPPO HEISKANEN kertoi lokakuun alussa AEL:n Kevyttuotteet -seminaarissa, että yritykset ovat kyllä tiedostaneet vastuunsa hyvin.

ETL:n jäsenyrityksille keväällä tehdyn kyselyn mukaan 65 prosenttia yrityksistä oli vähentänyt tuotteistaan energiaa, rasvaa tai sokeria. Yrityksistä 60 prosenttia oli myös painottanut tuotevalikoimaansa terveyssuuntaan kiinnittämällä huomiota muun muassa suolan ja kuidun määriin.

Pakkauskokoja oli pienentänyt 25 prosenttia yrityksistä ja 63 prosenttia oli lisännyt ravintosisältötietojen määrää pakkausmerkinnöissä. Jäsenyrityksistä 40 prosenttia oli kohdentanut markkinointia ja mainontaa terveysnäkökohtia korostavammaksi. Terveydenedistämisen tavoite tulee kyselyn mukaan vaikuttamaan tuotekehitykseen lähitulevaisuudessa 82 prosentissa yrityksiä.

Kevyttuotteita syödään usein moninkertaisesti tavanomaiseen verrattuna

Myös tunnettu ravitsemusterapeutti HANNA PARTANEN totesi AEL:n seminaarissa, että kaupoissa on nykyisin erittäin hyvä kevyttuotteiden valikoima. Ongelmana hänen mukaansa on, että kevyttuotteita saatetaan syödä moninkertaisesti tavanomaiseen tuotteeseen verrattuna.

- Harva tietää, että kahdessa kevytjuustoviipaleessa on enemmän energiaa kuin yhdessä tavallisessa juustoviipaleessa ja että kevyiden juustojen rasvapitoisuus saattaa olla yhtä suuri kuin makkarassa. Moni myös luulee, että kasvirasvajäätelö on kermajäätelöä kevyempää, Partanen totesi. (Finfood)"




Helevetin kevyttuotteet ja helevetin alati pienenevät pakkaukset ja helevetin Vakumi...Helevetin valmiiksi viipaloidut makkarat, juustot ja kurkut... Yksittäispakatut "jälkiruokaksylitolipurukumit"...

Ei kommentteja: