keskiviikko 7. huhtikuuta 2010



HS.fi Kulttuuri

Turvavöissä ei tunnu turvalliselta

Kaiken piti olla kunnossa, muistio eiliselle. Aura Hakurin akvarelleja, Kimmo Peltolan veistoksia ja Adolfo Veran valokuvia 11.4. asti Galleria Rantakasarmissa (Suomenlinna), ti-to 12-17.30, pe-su 11.30-16.

Kimmo Peltolan veistoksessa Minä suojelen sinua... lapsi istuu turvavöissä turvaistuimessa, joka sijaitsee turvavöistä rakennetussa häkissä. Olo ei kuitenkaan tunnu kovin turvalliselta.

Yhteiskunnan heikoimpien turvattomuus tuntuu vaivanneen kaikkien kolmen taiteilijan ajatuksia Kaiken piti olla kunnossa -näyttelyssä. Peltolan veistosten ja installaatioiden lisäksi esillä on Aura Hakurin akvarelleja ja Adolfo Veran valokuvia. Tärkeitä asioita käsittelevät kaikki.

Hakuri katsoo maailmaa lapsen silmin, Vera kuvaa intensiivisesti omia vanhempiaan, Peltola asettaa monella tavalla rikki olevat ihmiset alttiiksi vaaralle.

Perhe ja yhteiskunta törmäävät, heikot jäävät vaille puolustajaa.

Rantakasarmin holvatuissa saleissa teemat ja teokset törmäävät kuitenkin myös toisiinsa. Vaikka teema on yhteinen, kolme taiteilijaa puhuvat niin eri kieltä, että kokonaisuus on levoton.

Kuvittelin mielessäni, miltä tila näyttäisi, jos se olisi vuorollaan varattu Hakurille, Peltolalle tai Veralle. Tuli tunne, että päällekkäin on kolme näyttelyä, joista jokainen olisi mielenkiintoisempi yksinään.


Anu Uimonen
Helsingin Sanomat





Ei kommentteja: